www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura
Kyläkirjan kuvia katsellessa

Nyt, kun Putkilahden kyläkirja on tullut kaikille tutuksi, huomaamme, että siitä rakentui puhuvien kuvien aarreaitta. Harvoin pääsemme tutustumaan toistemme kuva-albumeihin, nyt kyläkirja antaa siihen mahdollisuuden. Kuinka hyvältä tuntuukaan nähdä näin paljon oman kylän ihmisiä samassa kirjassa! Monet heistä ovat tuttuja läheltä, osa kauempaa. Kuitenkin kuva antaa sysäyksen muistille niin, että saatamme kuulla heidän äänensä, puheensa, naurunsa, laulunsa...

Vanhat valokuvat, usein hyvin pienikokoiset tai huonokuntoisetkin otokset, kertovat enemmän kuin sanat. Jokainen kuva on tarina.

Kuvia katsellessa on hyvä tutkia niitä tarkemmin kuin vain toteamalla: "... tuokin on tuossa..."

Pienet vivahteet kuvissa saattavat avata mielenkiintoisia näköaloja laajempiin yhteyksiin. Valokuvien avulla voidaan selittää historiallista kehityskulkua kuin myöskin erilaisten inhimillisten ongelmien syitä.

Kyläkirjan kuvat kertovat pääosin siitä, miten täällä ennen elettiin, miten pukeuduttiin tai minkälainen elintaso kulloinkin vallitsi. Vaikka valokuvaan on sattumalta poimittu vain yksi pieni hetki ihmisen elämästä, kertoo se paljon muutakin.

Kyläkirjan sivulla 124 on kuva vuodelta 1939. "Kun isä jättää perheensä ja lähtee sinne jonnekin."

Siinä isä seisoo perheensä ympäröimänä kotipihallaan. Hän on lähdössä sotaan. Tilanteen vakavuus, eron ja pelon tuska elää tässä kuvassa todellisena - ilman ainuttakaan sanaa.

Monissa vanhoissa kuvissa näyttäytyy elämän arkipäivä säälimättömässä ankaruudessaan. Sivulla 278 on kuva Riikasta, raatajasta, joka kutoo sukkaa työn ruhjomilla, turvonneilla sormillaan. Sivulla 108 näemme torppariväestön edustajina miehen ja vaimon, joiden olemuksesta kuvastuu elinolojen kipeä karuus. Näiden kuvien edessä joutuu hiljentymään. Nämä kuvat avaavat ovia tämän kylän menneisyyteen, sukupolviin, jotka tätä kylää aikoinaan rakensivat.

Kirjamme kuviin on saatu mahtumaan elämän arkea ja juhlaa. Siinä sivussa ne paljastavat kylän hengen ja vireyden. Kauneuttakaan ei ole unohdettu. Putkilahden peltoaukeat, rakennusryhmät pihoineen ja polkuineen sulautuvat luontevasti järvimaisemaan, josta muodostuu ihastuttava kokonaisuus. Maisemakuvista nousevat esiin erikoisesti Virtasalmen eri-ikäisten siltojen tienoilta otetut kuvat kuin myöskin Päijänne laivakuvineen. Nämä kuvat vakuuttavat katsojilleen, että kotiseutumme on kappale kauneinta Suomea.

Kauneus ympäristössämme rakentuu myös siitä, mitä teemme, tai mitä jätämme tekemättä. Sivuilla 76-77 näemme sisä- ja ulkokuvia Rantalan talosta. Mikä harmonia, rauha ja puhdas kauneus niistä kuvista tulviikaan!

Sykähdyttävien kuvien joukossa on myös eläinten edustus, noiden uskollisten palvelijoidemme, hevosten, lehmien ja muiden, joilla oli ennen omat nimetkin.

Kyläkirjan kuvia katsellessa on kuin koko kylä heräisi uudelleen elämään! Useilla kuvilla on voimaa sytyttää katsojansa nostalgisiin, lämpimiin lapsuusajan muistoihin. Kuvien avulla voi vaeltaa pitkiä taipaleita ajassa taaksepäin. Näitä hetkiä ei voi ostaa rahalla, - ne tehdään sydämellä. Kuvien kautta koemme tunneliikahduksia, sielullisia värähdyksiä.

Valokuva rakentaa sillan meille tuttuun ja läheiseen, joka on jo tästä hetkestä poissa. Siksi juuri puhummekin "kuva-aarteista".

Aune Turunen

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 3/maaliskuu 2004.]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke