www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura
Maatalousyrittäjän elämää vuoden kiireisimpänä aikana

"Selekä on solomussa ja laps on pantu töihi!" nauraa Tarja Simola.
Maanantaiaamu klo 7.30 Jyväskylän torilla. Haitari soi, kahviloissa istuu aamukahvittelijoita. Päivästä on tulossa aurinkoinen, tunnelma on leppoisa. Simolan mansikkamyynnissä on jo täysi tohina. Tarja, Pirjo ja Jafet palvelevat asiakkaita ja jono kasvaa. Viimein Tarja kerkiää haastatteluun. Siirrymme Koivumäen Torikahvioon, jossa nautimme hyvät pullakahvit. Tarja kertoo olevansa sairaslomalla, mutta saa tehdä puhetyötä. Kännykällä se onnistuu vaikka torikahvilassa, sillä Tarjan mukaan kesä ei tunnu kesältä, jos ei torille pääse.

Tarja ja Jafet (selin) Simola Jyväskylän torilla.

Mansikkasato oli myöhässä viikon, mutta tämä vuosi on huomattavasti parempi kuin viime vuosi. Sadon myöhästyminen ei ole haitta, sillä marjan laatu on parempaa kuin viime vuonna.

Myöhäisempiä lajikkeita saadaan vielä elokuullakin, jos sateet eivät pilaa satoa.

Koko perhepiiri on työllistetty kauden kiireisimmäksi ajaksi. Tarjan äiti Aini on poimijoiden työnjohtaja. Tarja hoitaa myynnin ja tilaukset. Aviomies Reijo myy kotimyymälässä, huolehtii itsepoiminnasta, kuljetuksista, koneiden huollosta ja hoitaa villisiat. Myös 12-vuotias Jafet-poika on mukana myymässä torilla.

- Viime kesänä Jafet oli jo torilla harjoittelemassa, mutta on nyt joutunut tositoimiin, Tarja kertoo.

- Tää on kivaa! vakuuttaa Jafet, jota aikaiset aamutkaan eivät tunnu haittaavan.

Tarjan lomittajana on Pirjo Rantanen, joka torimyynnin lisäksi mm. pitää kunnossa työntekijöiden asunnot ja myymälän. Poimijoita tilalla on kaikkiaan kymmenen. Tämä on kolmas vuosi, kun on virolaisia poimijoita. Tarja kehuu heitä mukavaksi porukaksi, iltaisin opetellaan eestin kieltä.

Tarjalla paineet ovat kovat, kun pitää muistaa monta asiaa ja pelkää, että silti jotain unohtuu. Säätilakin huolettaa aina. Hän toteaakin, että mansikanviljelijän voi tuntea vain toinen mansikanviljelijä. Kommellukset johtuvat Tarjan mukaan väärinkuulemisesta ja muistin pettämisestä.

- Joskus tulee sekaannuksia tilauksissa, koska niitä on niin valtavasti, ja sitten sotketaan vielä villisikakauppa siihen. Olemme halunneet, että villisikaa olisi mahdollisimman paljon kotimyymälässä. Pitää muistaa ottaa liha oikeana päivänä sulamaan ja suolata ja kypsentää tai mitä on kulloinkin tilattu, Tarja kuvailee. Villisikatuotteista on tullut mansikan ohella tilan toinen menestysartikkeli. Tilan myynti on painottunut nykyisin kotimyymälään, jossa käy noin 70% asiakkaista.

Torimyynti on asiakasläheistä
Simolat ovat myyneet torilla jo yli 50 vuoden ajan. Torielämä on käynyt tutuksi kuten myös asiakkaat, joista suuri osa on vakituisia. Samastakin perheestä on jo kolmannessa polvessa asiakkaita.

- Tietysti tuntuu hyvältä kun asiakkaat pitävät läheisinä. Myyntikauden alkaessa he tulevat toivottamaan meidät tervetulleeksi ja vaihdetaan kuulumisia ja halatakin pitää, Tarja kuvaa torimyyjän työtä.

Myyntitapahtumaan liittyy paljon muutakin kuin pelkkää myymistä, sen takia moitteetkin sattuvat varsinkin, jos ne saa aiheetta.

- Ne ottaa aina vähän liian henkilökohtaisesti. Äiti sanookin, että olen liian pikkutarkka ja kaiken pitäisi olla viimeisen päälle kunnossa. Eihän siihen pysty, se on työn kuluttava puoli. Mutta kun tulee hyvää palautetta, niin ei tätä malta olla tekemättä. On avuksi, kun työn tekee kunnolla. Ei voi ajatella, että tänään myisi huonoa ja yrittäisi seuraavana päivänä tulla torille.

Toripäivien pituus riippuu sesongin vaiheesta. Alkuvaiheessa, kun ihmiset eivät säilö vaan ostavat pieniä määriä, myytävää riittää 6-7 tuntia. Säilöntäaikana torilla ollaan tunti: jaetaan vain autosta varattuja laatikoita. Iäkkäimmät asiakkaista ovat 80-90-vuotiaita, jotka ovat jo vuosikymmeniä ostaneet Simolan mansikkaa.

- Jos meillä ei ole, olen yrittänyt sanoa, mistä saisi hyvää mansikkaa, mutta nämä asiakkaat eivät mielellään ottaisi muuta. Ja onhan niitä asiakkaita, jotka tulevat taksilla ostamaan mansikkaa torilta! Tarja sanoo.

Simolan mansikat tiedetään puhtaiksi ja hyvälaatuisiksi. Jotkut ovat käyneet Putkilahdessa ja tietävät, etteivät marjat ole tien varressa ja on muutenkin siisti ympäristö. Hyvä tuotteeseen vaikuttaa monta tekijää: myyjät, siistit tilat, puhtaat pellot ja tietenkin itse marjan laatu.

Marjo Saarinen

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 8/elokuu 2004.]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke