www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Korpilahden sotaveteraanit ja naisjaosto vierailulla Hiirolassa

Sunnuntaina 4. joulukuuta 2005 Korpilahden Sotaveteraanit ja naisjaosto tekivät jo useiden vuosien ajan jokavuotiseen ohjelmaansa kuuluneen retken Putkilahden Hiirolaan. Talon emäntä, Maire Järvinen, kertoi aloitteen tällaisesta vierailuohjelmasta tulleen edesmenneeltä mieheltään, Tapio Järviseltä. Maanviljelyksestä luovuttuaan Tapio-isäntä aloitti osallistumisensa sotaveteraanitoimintaan ja tällä tavalla vuorovaikutus sai alkunsa. Myös Maire-emäntä liittyi naisjaostoon toimien siellä johtokunnassa ja ollen mukana laulukuorossa.

Maire Järvinen on jo monta kertaa toivottanut Sotaveteraanit ja naisjaoston tervetulleeksi Hiirolan taloon.

”Tapion aikana nämä vierailut jo aloitettiin ja siitä ne ovat jatkuneet joka vuosi”, muistelee Maire Järvinen.

”Tapion, niin kuin minunkin mielestäni tarjoamista piti olla, ja se ei ole minusta vaikeata. Alkuaan tarjosimme madekeittoa, mutta kun tuli tehtyä tuo joulumaa ja vieraat halusivat tulla sitä katsomaan, niin järjestimme vierailut itsenäisyyspäivän ja joulun tienoille, näin myös tarjoiluksi tuli perinteinen jouluateria.”

”Kun Tapio kuoli vuonna 1997, jouduin silloin jäämään pois naisjaostosta ja laulukuorosta. Matka on pitkä ja kyytiä täältä ei ole. Yhteydet säilyvät nyt näin päin, että he tulevat katsomaan minua tänne, ja se on oikein mukavaa”, sanoo Maire Järvinen. Valmistamansa juhla-aterian hän on vuodesta toiseen halunnut antaa lahjaksi vierailleen.

Ruoan lisäksi Hiirolassa on tarjolla harvinaista silmänruokaa, sillä tunnelmallisen maalaistuvan nurkkauksessa on Maire-emännän tekemä ainutlaatuinen taideteos: suurikokoinen joulumaa satoine valkopartaisine tonttuineen.

Sotaveteraanien toiminnasta
Korpilahden Sotaveteraanit ry:n puheenjohtajana pitkään toiminut Yrjö Ratia muistelee, että Korpilahdelle järjestö perustettiin vuonna 1966, joten ensi maaliskuussa vietetään 40-vuotisjuhlaa.

Yrjö Ratia on toiminut pitkään Korpilahden Sotaveteraanien puheenjohtajana.

Sotaveteraaneille yhteinen velvoite: ”Veljeä ei jätetä”, toteutuu järjestön toiminnassa kavereista huolehtimisena monin eri tavoin. Samoin yhteyksien säilyttäminen heihin on aina kuulunut veteraanitoiminnan henkeen. Kontaktit toisiin ihmisiin ovat suuriarvoisia ja auttavat myös osaltaan kunnon säilymiseen hyvänä.

Ratian mukaan yhteyksiä onkin pyritty pitämään yllä ihan säännöllisesti, kuukausittain.

”Sotaveteraaneilla ja naisjaostolla on Korpilahdella hyvin paljon yhteistä toimintaa. Kerran kuukaudessa meillä on kahvitilaisuudet, joissa on aina pientä ohjelmaa, laulua, lausuntaa, arpajaiset ja erilaisia kertomuksia sekä toisinaan kutsumme asiantuntijoita esitelmöimään jostakin aiheesta”, kertoo Yrjö Ratia.

”Toimintaan on kuulunut vuotuiset kirkkopyhät niin omassa seurakunnassa kuin maakunnallisissakin. Koko maata käsittävät kirkkopyhät ovat nyt jäämässä pois. - Olemme osallistuneet myös piirin tilaisuuksiin.”

Sotaveteraanien ja naisjaoston ohjelmiin kuuluvat myös monet retket
Ominaista näille retkille on, että niiden yhteyteen on aina liitetty jotakin ohjelmaa, esimerkiksi tutustumiskäyntejä erilaisiin kohteisiin. Näin ylläpidetään henkistä vireyttä. Monet järjestön retkiohjelmista ovat muodostuneet jokavuotisiksi tapahtumiksi, joita odotetaan ja joihin halutaan vuodesta toiseen osallistua.

”Tämä Hiirolan retki on kuulunut useita vuosia ohjelmaamme. Tänne on tultu aina suurella joukolla ja mielellään. Täällä on ystävällinen vastaanotto ja erittäin hyvä tarjoilu ja nähtävyyksiäkin, kuten tuo joulumaa”, tiivistää Yrjö Ratia koko vierailijajoukon tuntoja.

Hiirolan pirtissä on leppoisa tunnelma, ja sinne tullaan vuodesta toiseen suurella joukolla.

”Kesätoimintaan on aiemmin kuulunut jokin ulkomaille tehty retki, mutta joukko vanhenee ja retket alkavat jäädä. Vaarojen kesäasunnolle on tehty jo pitkään joka kesä retki ja sinne mennään yhteiskuljetuksin kuten kirkkopyhiinkin seuran maksaessa kyytimaksut. Vielä on mainittava Antti Vuorisen järjestämät joululounaat, jotka ovat yhteisiä kaikille rintamamiesjärjestöille”, kertoo Ratia.

Vuoden 2006 alusta puheenjohtajan tehtävistä ikänsä vuoksi eroava Yrjö Ratia toivoisi, että kunta muistaisi sotaveteraaneja paremmin. ”Kun toimintamme alkoi, emme saaneet avustusta. Välillä saimme tukea jonkun aikaa, nyt on kaikki avustusmäärärahat poistettu”, pahoittelee hän.

Järjestön toiminta jatkuu vuoden alusta uuden puheenjohtajan, Pentti Teittisen johdolla ja sihteerinä jatkaa Keijo Rönkkö.

Naisjaosto toimii miesten tukijärjestönä
Sotaveteraanien naisjaoston sihteerin Annikki Rönkön mukaan naisjaosto on alun alkaen tarkoitettu miesten tukijärjestöksi ja sen jäseninä voivat olla sotaveteraanien vaimot, lesket ja tyttäret sekä kaikki, jotka haluavat tukea tätä asiaa.

”Naisjaosto hankkii varoja etupäässä kahvitilaisuuksissa myytävillä arvoilla. Näihin Vanhassa pappilassa pidettäviin tilaisuuksiin osallistuu yleensä 30-40 henkeä. Kaikkein suosituimpia järjestämiämme tilaisuuksia ovat seurakuntatalolla pidetyt pikkujoulut, niissä käy 50-60 henkeä”, kertoo Annikki Rönkkö.

Naisjaoston puheenjohtaja on Meeri Saarinen ja jaoston, kuten miestenkin toiminnan taloudesta vastaa Keijo Rönkkö.

Aune Turunen
Kuvat Osmo Weijo

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 1/tammikuu 2006]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke