www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Taideharrastajien ryhmä teki töitä Putkilahdessa

Keski-Suomessa, Mikko Niskasen erämaa-ateljeessa Käpykolossa v. 1981 pidetystä kurssista alkunsa saanut taideharrastajien ryhmä on ollut kesäleirillään Putkilahdessa. ”Koloryhmän” (tässä sitaateissa, koska ei ole yhdistys vaan vapaamuotoinen ryhmä) nimen ottanut porukka on kokoontunut tuon ensimmäisen leirin jälkeen joka kesä, toisinaan useamminkin, vaihtelevalla kokoonpanolla. Useita jo tuolloin mukana olleista saapui heinäkuun viimeisellä viikolla myös Koulupuistoon, mistä käsin tehtiin maalausreissuja maastoon, kylän maisemien ja säiden asettamien taiteellisten haasteiden äärelle. Suomea on kuljettu pitkin poikin ja monissa kohteissa ulkomaillakin on maalattu.

Ryhmä on pitkään taidetta yhdessä harrastaneiden kauneudenrakastajien yhteisö. Alusta asti ryhmän työhön osallistunut Ulla Partanen kertoi ryhmän toiminnasta tiistaina, luonnostellessaan Sinisen koulun kuistia. Koloryhmä ei kuitenkaan ole suljettu uusilta tulokkailta ja meidänkin kylältämme mukaan liittyi taiteilija Pertti Kalin. Taideryhmän koostumus elää hieman, naisia oli enemmän mukana ainakin loppukatselmuksessa, joka pidettiin torstaina ennen leirin päättymistä. Tosin tuolloin ryhmässä vaikuttavat tunnetummat taiteilijat Erkki Hirvelä ja Carl Wargh olivat muiden menojen vuoksi joutuneet jättämään taiteellisen sadonkorjuun väliin. He ovat tavallisesti olleet antamassa palautetta koko kurssin sadosta.

Leirien pääasiallinen laji on akvarellimaalaus: herkkä laji, joka vaatii nopeaa ja tottunutta työskentelyä, mutta mahdollistaa toisaalta kerroksellisen työprosessin vahvistamisen uusilla kerroksilla ja toisaalta laimentamisen sekä osittaisen häivyttämisen. Pääasiassa maalattiin ulkona maisemia ja annettiin ihon kärventyä. Vielä ennen nukkumaanmenoa tallennettiin komeita iltayön tunnelmia. Kukka-asetelmat olivat olleet toisena pääaiheena, ainakin esitellyistä töistä voi näin päätellä. Elävän mallin piirustusta ja maalausta harjoitettiin, mikä on eräs parhaiten käden ja silmän yhteistyötä sekä mittasuhteita opettava harjoitus.

Kurssilaiset valitsivat työskentelymateriaalin mieltymystensä mukaan, niinpä Hannele Enervi esimerkiksi käytti savea.

Anti oli laajaa ja kiehtovaa. Monen ihmisen sakkiin mahtuu monta tyyliä, ja taide on aina varsin paljon omista mieltymyksistä riippuvaa. Osallistujien viikon tuotantoon mahtui yllättävän paljon töitä, mikä kielii pitkän ajan tuomasta harjaantumisesta siveltimen käytössä. Upeita värejä, hienoja sommitelmia; veden heijastuksia, pilviä, taivaita. Töiden joukosta onnistuneet työt erottuivat ja herättivät kiitosta. Ryhmän palaute on suoraa sekä kriittiseen että kiittävään suuntaan, pitkän keskinäisen tuntemisen sävyttämää. Asiasta puhutaan, ei ihmisistä.

Koloryhmässä erilaiset näkemykset ja ihmiset innostavat toisiaan ja harrastuksesta saa irti enemmän. Kuluneen lähes 30 vuoden aikana ryhmäläiset ovat muodostuneet lähes ”ulkosukulaisiksi” toisilleen, joita on mukavaa tavata yhteisen innoituksen lähteen, taiteen parissa työskennellen, omista arjen kuvioista irtautuen ja aika lähellä maallista paratiisia.

TEKSTI JA KUVAT: TIMO SUOMINEN

Koloryhmän näyttely kesäleirin töistä pyritään järjestämään Putkilahdessa 9.-11.lokakuuta, ilmoitetaan myöhemmin.

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 8/elokuu 2009]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke