www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Kansanlääkintää –taikuutta ja kuppausta

Sairaus on olotila johon toivoisi nopeasti helpotusta. Sairauden aiheuttamat tunteet tuskin olivat kovinkaan erilaisia puhutaanko ajasta 2000 eaa vaiko tästä päivästä. Sairaus ja vaiva aiheuttavat epävarmuuden ja turvattomuuden tunteen. Turvallisuuden tunne antaa vuorostaan voimia taisteluun itse tautia vastaan.

Tuntuu turvallisemmalta kun käy lääkärissä, saa diagnoosin, kenties reseptin ja lääkepurkin.

Lääkärikin on joskus epävarma potilaan vaivasta, jolloin hän saattaakin määrätä potilaalle plaseboa, lumelääkettä. Tuhannen vuotta aiemmin elänyt loitsuilla parantaja ei ehkä ajatellut plaseboa hoitaessaan, vaikutus saattoi silti olla samansuuntainen.

Kansanperinteessä vaivat usein kuviteltiin yliluonnollisten voimien aiheuttamiksi, jolloin tarvittiin väkeviä voimia torjumaan vaivan aiheuttajia, parantajia jotka turvautuivat loitsuihin ja ns. manaamiseen.

Verbalisti-loitsija tunnisti vaivan ja hänellä oli mahti käskeä tuo vaiva pois ihmisen kehosta.

Ekstaatikot olivat loitsimisen lisäksi hurmoshenkisiä tietäjiä, jotka pystyivät lankeamaan transsitilaan poistaakseen ihmisiä kiusanneita vaivoja.

Tuollainen ei oikein kuulosta vakuuttavalta nykyisin. Pidettäisiin vähintäänkin omituisena jos parannusta hakisi taikakeinoista.

Entäs jos verrataan lääkärin määräämää pilleripurkkia jossa on pelkkiä kalkkitapletteja noihin loitsuihin.

Tuskin ne loitsutkaan sitä vaivaa hoitivat, mutta ihmistä ne ehkä hoitivat plasebon tavoin.

Herbalistit olivat kansanlääkinnän suuria tietäjiä, he tunsivat yrtit ja kasvit pystyen kehittämään lääkkeitä mitä moninaisempiin vaivoihin.

Aikansa apteekkareina heillä oli suuri merkitys tautien lievittäjinä ja parantajina. Alkujaan kaikki lääkkeet kasattiin luonnon antimista.

Teknikot hallitsivat jonkin kädentaidon, kuten esim. kuppauksen tai niksautuksen.

Jäsenkorjauksesta ja muun muassa selkärangan manipulaatiosta kirjoittivat jo hippokrateen aikalaiset lähes 500v ekr.

Historiasta löytyy aikakausi, jolloin kansanparantajat eivät olleet kovinkaan mielellään esillä. 1600-luvulla levisi uskonpuhdistus Suomeen ja silloin kansanparantajat loitsuineen koettiin paholaisen liittolaisiksi. Noitavainoksi nimettynä aikana poltettiin Suomessakin roviolla 50-60 ihmistä, puolet heistä Pohjanmaalla.

Otan suoran lainauksen sivustolta ”Taivaannaula” artikkelin, kirjoittajana on Anssi Alhonen.

”Tyypillisen noidan ja parantajan kohtalon koki muuan parantaja nimeltä Eerikki Puujumala, joka kierteli 1600-luvulla Varsinais-Suomessa. Kerrotaan, että Eerikki pystyi nostattamaan ja parantamaan tauteja. Lopulta Eerikki vangittiin ja häntä syytettiin muun muassa siitä, että hän oli noitunut tyrän erääseen talonpoikaan. Syytetty kertoi, että hänen parannustaitonsa ovat suvun perintöä ja hän sanoi käyttävänsä apunaan vain ilmaa. Eerikki Puujumala tuomittiin käräjillä kuolemaan.”

Jane Tuovinen on kirjoittanut kirjan ”Tietäjistä kuppareihin”, hän kertoo myöhempinä aikoina esiintyneistä tietäjistä ja noidista, joten kaikkea ei saatu kitkettyä tuona noitavainojen aikana. Värikäs kertomus on muun muassa Pekka Tuovisesta (1892-1961), joka oli pelätty tietäjä.

Lainaus ”Hänen silmänsä pyörivät verestävinä päässä, suusta pursui vaahtoa ja koko mies vapisi ja vavahteli kuin horkassa ja loitsujen sanat tulivat hänen suustaan mahtavina karjahduksina. Sellaista velhoa katsellessa ja kuunnellessa moni varmaan parani jo pelkästä säikähdyksestä.”

Varsin värittömiltä vaikuttavat tämän päivän parantajat noihin edellä kuvattuihin tietäjiin verrattuna. Tulevaisuus vaikuttaa kuitenkin turvatulta, kansanlääkintäseura kouluttaa uusia jäsenkorjaajia ja asenteetkin vaikuttavat myötämielisemmiltä kuin 1600 -luvulla.

HANNU PEKKARINEN

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 6/kesäkuu 2013]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke