www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura
PUTKILAHTI
Päivitetty 19.7.2016

Putkilahtea ympäröivät joka puolelta jylhät vuoret ja mutkittelevat Päijänteen lahdet (kuva). Putkilahdesta on tehty lukuisia kampakeraamisia löytöjä, mistä päätellen alueella on eletty jo kivikaudella. Nykyajan asutus on perinteisesti keskittynyt Päijänteen rannoille, sillä lahtien rantaniityt ovat hyvin viljelyyn kelpaavia ja järvivesi on vielä nykyisinkin puhdasta.
Ympäristöministeriön valitsemana Putkilahden kyläalue ja sen pohjoispuolinen Vaarunvuori on yksi 156 valtakunnallisesti arvokkaasta maisema-alueesta.

Putkilahti sai valtakunnallisen arvonimen Vuoden Kylä 1995 lokakuun 1. päivänä 1995.

Asukkaat, tapahtumat ja palvelut

Putkilahden kylässä asuu n. 250 ihmistä. Kesäisin asukasluku kolminkertaistuu lomalaisten saapuessa mökeilleen.
Kouluaikana kylästä kulkee linja-autoyhteys kirkonkylään ja kesäisin liikennöi asiointitaksi. Viikonloppuisin kylän kautta kulkee linja-autoyhteys välillä Helsinki-Jyväskylä.
Kyläläiset ovat ryhtyneet yhdessä kehittämään kyläänsä kaikin tavoin. Arvostettua kulttuuri- ja luonnonympäristöä pyritään säilyttämään myös jälkipolville. Yhdessä toimitetaan kuukausittain ilmestyvää kylälehteä.

Kylässä toimii vireä kyläseura ja nuorisoseura, jotka järjestävät erilaisia tapahtumia pitkin vuotta. Kylällä toimii lisäksi useita eri järjestöjen aktiiveja sekä lukuisia kylän käytännön asioiden hoitoon keskittyviä yhteisöjä.

Putkilahdessa on monipuolinen, palveluhenkinen kyläkauppa. Kaupungin palvelut tulevat kotiportille kirjastoauton muodossa. Kylän palveluista julkaistaan vuosittain oma palveluhakemisto.
Putkilahti tarjoaa rauhallisen ja viihtyisän asuinpaikan niin vanhoille kuin nuorillekin. Kylä on luontoihmisten paratiisi vain 40 minuutin ajomatkan päässä Jyväskylän keskustasta.

Tule rakentamaan kotisi Putkilahteen ja tule mukaan yhteiseen toimintaan!

Putkilahti on vuoden 2009 alusta lähtien osa Jyväskylän kaupunkia, sen eteläisin kylä.

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke