www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Aili Kihlström 100 vuotta 19.3.2013

Putkilahden vanhin asukas isoäitini Aili syntyi Laitjärven kylässä Joutsassa lähellä Hartolan pitäjän rajaa Suomen suuriruhtinaskunnassa vuonna 1913. Hänen elinaikanaan maailma on monella tapaa muuttunut. Hän on elänyt niin ensimmäisen maailmansodan, Suomen itsenäistymisen vuonna 1917 ja sitä seuranneen sisällissodan kuin toisen maailmansodankin. Suomessa käytetty valuuttakin on useita kertoja muuttunut tämän sadan vuoden aikana Venäjän ruplasta Suomen markkaan ja sittemmin euroon.

Kuvassa Aili Kihlström noin 25-vuotiaana

Putkilahteen Aili muutti vuonna 1934 ja on siitä lähtien siellä asunut, joten kylän historia ja siellä aikaisemmin eläneet ihmiset ovat hänen mieleensä hyvin jääneet. Hän on usein minulle kertonut millaista elämä Putkilahdessa ja Suomessa oli talvisodan ja jatkosodan kauhujen keskellä. Hänen kokemuksiinsa varmasti voi jokainen tuon ajan elänyt samaistua. Tuohon aikaan taloihin majoitettiin niin karjalaisia siirtolaisia kuin neuvostoliittolaisia sotavankejakin. Näin tapahtui myös Repolan talossa. Hänen myöhemmät kertomuksensa Putkilahden historiasta, niin traagisista kuin iloisistakin tapahtumista, ovat ainutlaatuista elävää historiaa tuolta aikakaudelta.

Sotien jälkeen elämä Suomessa helpottui ja materiaalinen hyvinvointi kasvoi ja isoäitini on pienistä ennakkoluuloista huolimatta, aina elänyt ajan ja muuttuvan yhteiskunnan mukana. Taloudenhoitajan työssään maalaistalossa hän on koko elämänsä joutunut tekemään paljon fyysisesti raskasta työtä, joka monelle tämän päivän modernin suomalaisen yhteiskunnan nuorelle kansalaiselle voisi olla valituksen aihe. Isoäitini on hyvin vaatimaton ihminen, joka monen hänen ikäluokkansa henkilön tavoin ei pienistä asioista järkyty. Pula-ajan elänyt ihminen osaa olla pienimmistäkin asioista kiitollinen, asioista jotka nykyihmiselle ovat itsestäänselvyyksiä "taken for granted" kuten englanninkielinen ilmaisu kuuluu.

Sellaisia piirteitä kuten nöyryys ja uhrautuvaisuus olen isoäidissäni aina arvostanut ja olen häneltä omaksunut päättäväisen ja eteenpäin pyrkivän asenteen, josta on kansainväliselle ulkomailla asuvalle nuorelle aikuiselle ollut paljon hyötyä. Olen hänen suuren elämänkokemuksensa ansiosta saanut paljon arvokasta elämänviisautta ja runsaasti tietoa kylästä, jossa olen lapsuuteni ja osan nuoruuttani viettänyt. Olen myös erittäin kiitollinen siitä, että hän on pysynyt suhteellisen terveenä. Avustamista hän tarvitsee lähinnä liikkumisessa. Muutoin hän pärjää kodissaan omaisten ja kotihoidon turvin.

Joka kerta kun olen Suomeen tullut, tuntuu että hän on aina se sama vanha rakas mummo. Toivotan hänelle sydämellisesti onnea saavuttaessaan tämän kunnioitettavan iän.

JUHA PIETARI KIHLSTRÖM

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 4/huhtikuu 2013]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke