www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura
Muistoja Putkilahden taiteilijaleiriltä 50 vuoden takaa

Putkilahden kylän historian mielenkiintoisimpiin ajankohtiin voidaan lukea 1950-luvun seutuvilla olleet taiteilijaleirit. Tuolloin oman kylämme monipuolisen taiteilijapersoonan, Helmer Selinin ideoimat ja johtamat taideleirit kokosivat Putkilahteen runsaasti osanottajia eri puolilta maatamme. Leiriläiset majoittuivat seudun taloihin ja tulivat näin paikkakunnan ihmisille hyvinkin tutuiksi. Lisäksi leirien aikana järjestettiin yhteisiä iltamia kylän väen ja leiriläisten kesken. Taiteilijat valitsivat maalauskohteitaan eri puolilta kylää ja näin solmivat kontakteja asukkaisiin. Tuttavuutta synnyttivät myös kohtaamiset kaupoissa, kylänraitilla ja erikoisesti Oksasen kahvilassa ja kioskilla. Leirin varsinainen toimintakeskus oli Nuorisoseurantalolla, mutta toimintaa oli myös koululla, jossa oli mm. taidenäyttelyitä.

Minäkin sain olla taiteilijaleirillä yhtenä kesänä. Se oli vuonna 1950. Työskentelin siellä leirin emännän, Lempi Selinin aputyttönä. Työn ohella sain luvan osallistua mielenkiintoisiin leirin keskeisiin kritiikkitilaisuuksiin. Niissä tilaisuuksissa kukin leiriläinen toi vuorollaan päivän työnsä arvioitavaksi. Tärkeimmän kritiikin antoi lopuksi leirin arvostettu opettajakunta. Kritiikki oli oikeammin ymmärrettynä ohjaamista, neuvontaa. Joskus töitä ruodittiin hyvinkin ankarasti, se ei kuitenkaan lopettanut kenenkään maalausintoa siihen, vaan seuraavana aamuna tartuttiin siveltimiin uusin innoin ja uusin ideoin. Oppimaanhan leirille oli tultu.

Leirin ohjelma toimi tiukan aikataulun mukaisesti. Muistan ihmetelleeni siellä vallinnutta hyvää ilmapiiriä. Kanssakäymistä leimasi iloinen yhdessäolo jota höystettiin usein melkoisen vallattomalla huumorilla.

Taiteilijaleiri teki retken Housuvuorelle 19.7.1950.

Leirin johtaja Helmer Selin kaatamassa kahvia leirin aputytölle Aunelle.

Erään leiripäivän muistan erikoisen hyvin. Silloin tehtiin retki Housuvuorelle. Mukaan lähti suuri joukko taiteilijaleiriläisiä ja heidän opettajiaan. Housuvuorella kukin sai aluksi tutustua paikkaan ja näköalaan ja valita sen jälkeen itselleen mieleisimmän maalauskohteen ja -paikan. Heinäkuinen helle porotti pintaan kuumana ja työtä tehtiin todella hiki päässä. Minä keitin leirin johtajan käskystä vahvaa kahvia, jota juotiin aina välillä. Kaikki toiminta tapahtui täydessä hiljaisuudessa, -kenenkään työrauhaa ei saanut häiritä. -Mietin, moneenkohan Suomen kotiin täällä valmistuu taideteoksia Housuvuoren maisemista?

On todennäköistä, että tällä taiteilijaleirin retkellä on saattanut olla merkitystä taiteen maailmaan laajemminkin.

Ihminen, joka on nähnyt tältä vuorelta avautuvan kauas luotaavan maiseman silmiensä edessä, ei voi olla kokematta jotakin suurta. Sen vaikutus tunkeutuu sielun syvimpiin kerroksiin saakka. Täällä ihminen on lähellä sitä selittämätöntä pyhyyden tunnetta, jota vain luonnon kauneus voi ihmisessä synnyttää. -Mitä kukin tuona päivänä kankaalleen pystyi kuvaamaan, ei voi kertoa koko totuutta siitä, mitä hän täällä näki.

Kuitenkin tämänkaltaiset kokemukset ovat voimanlähteinä täydellisyyteen pyrittäessä. Sanoohan viisas A.I. Arwidsson: "Taidetta pidetään pyhättönä, jota on lähestyminen puhtain ja hartain sydämin, ja sen esikuva on vain jumalallinen täydellisyys." - -

Ilta-auringon kullatessa puiden latvoja palasimme tukikohtaamme seurantalolle, jossa lämmin keitto oli jo odottamassa retkeläisiä.

Päivän kokemukset voitiin laskea elämän hienoimpien hetkien piiriin.

Putkilahden kylälle taiteilijaleirit toivat virkistävää, uutta ilmettä. Ne antoivat virikkeitä ihmisten ajatusmaailmalle ja herättelivät kiinnostusta taidetta ja sen eri ilmenemismuotoja kohtaan. Niillä on ollut sytyttävää vaikutusta kaikkea luovuutta kohtaan.

Putkilahtelaisten kotien seinillä on leirien ajoilta muistoina monia tauluja. Myös nykyisin kylän omistuksessa olevan arvokkaan koulun seiniä komistavat taiteilijaleirien myötä lahjaksi saadut hienot taulut. Taiteilijat lahjoittivat ne nimenomaan Putkilahden kyläläisille kiitokseksi ystävällisyydestä, jota he täällä ollessaan kyläläisten taholta saivat. Voimme ylpeinä esitellä lahjataulujamme, mm. professori Uuno Alangon koulun pihalta maalaamaa koivutaulua tai Helmer Selinin vuorinäkymää, jotka molemmat kuuluvat ehdottomasti taiteen korkeampaan tasoon.

Mitä sanoikaan suurmies Ludvig van Beethoven: "Älä ainoastaan harjoita taidetta, vaan koeta tunkeutua siihen, se on sen arvoinen, sillä tiede ja taide kohottavat ihmisen jumaluuteen."

Aune Turunen

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 5/toukokuu 2003]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke