www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura
Ylväs kansallislintumme

Roudaan hyvissä ajoin kojuni joutsenten Jokavuotisen levähdyspaikan tuntumaan. Linnut tottuvat siihen nopeammin, mikäli se on paikalla niiden saapuessa. Seuraavaksi tuon jäälle kasan kauraa, jonka aurinko lyhyessä ajassa sulattaa jään läpi. Näin varmistan, että matkalaisilla on jotain syötävää niiden saapuessa.

Suomalaisessa linnustossa tuskin on toista lajia, jolla olisi yhtä mittava "ansioluettelo" kuin joutsenella.

Useat taiteilijat ovat sukupolvien ajan ihailleet joutsenta ja ikuistaneet sen töissään.

Se on antanut aiheen kolmetuhatta vuotta vanhoihin karjalaisiin kalliopiirroksiin, ja sitä käsitteleviä tarinoita sisältyy suomalaisten vanhimpaan kertomarunouteen. Kalevalassa joutsen on saanut erikoisaseman esiintyen mm. puhtauden vertauskuvana. Myös kristillisvaikutteisessa kansanperinteessä joutsen on yhtä kuin valo, puhtaus ja kauneus. Myöhemmin joutsen on ollut lukuisten maalareiden, runoilijoiden ja lauluntekijöiden aiheena. Siitä on kirjoitettu kirjoja ja se on ollut monenlaisissa tarinoissa ja uskomuksissa puhtauden ja viattomuuden perikuvana. Nykyään joutsen lentää jo monissa liikemerkeissä ja -tunnuksissa.

Joutsenen lento ei ole aina ollut pelkkää myötätuulessa liitelyä. Laji oli ajautua sukupuuttoon 1950-luvulla metsästyksen, munienkeruun ja vainon johdosta. Tämä tuntuu ihmeeltä, kun tietää linnun samaan aikaan nauttiman suosion laajuuden. Kanta lähti kuitenkin uudelleen nousuun asenteiden muututtua. Olennaisen tärkeä asenteiden muuttaja oli kirjailija Yrjö Kokko, joka valokuvin ja tekstein toi uhanalaisen laulujoutsenen kaikkien ulottuville. Hänen kirjansa "Laulujoutsen - Ultima Thulen lintu" ja "Ne tulevat takaisin" puhalsivat uutta tuulta joutsenen siipien alle. Tämän päivän vallitsevien asenteiden vakaudesta kertoo se, että laulujoutsen on valittu maamme kansallislinnuksi ja se on myös luonnonsuojelutyön symboli.

Putkilahti on järvien rehevöitymisen ja matalavetisyytensä ansiosta muuttomatkalaisten suosiossa. Täällä joutsenet tekevät välilaskun, jolloin niitä nähdään uiskentelemassa kaulat pystyssä.

Ne ilmaisevat itsensä usein komealla toitotuksella. Jäitten sulaessa joutsenet siirtyvät matalikoille ruokailemaan. Ne kurkottelevat pitkällä kaulallaan pohjasta uposkasveja tai niiden juuria. Hyvällä paikalla linnut saattavat viipyä useita päiviä, kunnes nousevat hitaasti paukuttavin räpylöin ja siivin ilmaan ja jatkavat kojottavasti äännellen matkaansa.

Teksti ja kuvat
Lasse Elfvengren

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 5/toukokuu 2004.]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke