www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura
Kesälomaa Putkilahdessa - mökkiläisen mietteitä

Tulin tänä kesänä Putkilahden Kassinsaaren mökille vasta heinäkuun lopulla - ja kesän pahimmassa kaatosateessa. Koko matkan Helsingistä perille asti satoi, ennen Lahtea vaihtelevasti, mutta loppumatkan ajoin tasaisessa ja erittäin kiukkuisessa rankkasateessa. Tuntui siltä, että auton tuulilasinpyyhkijöiden tehokkainkaan vaihde ei ollut riittävä.

Luhankaa ennen myrsky oli kaatanut tielle nuoria koivuja, onneksi ne saattoi kiertää toiselta kaistalta. Vielä mökkitieltä tapasin murtuneen puun, joka oli onneksi kaatunut pois tieltä järven suuntaan. Tapsa-langon sadevesimittari oli kerännyt päivän aikana 30 mm vettä ja radion uutiset raportoivat ennätyssateista sekä teiden pettämisistä eri puolilla Etelä- ja Keski-Suomea.

Heli Salmi

Illalla oli kuitenkin mukava saunoa ja uida Päijänteessä - vesi oli ihanan lämmintä ja mökkisaunan löylyt makoisat.

Tulin taas lomalle ilman Jussi-poikaani, vaikka häntä houkuteltiinkin mukaan oikein koko joukolla. Jostain syystä Vantaan Ankkarock ja siellä esiintyvä Hanoi Rocks olivat 20-vuotiaalle musiikin ystävälle mieleisemmät kuin loma äidin kanssa Putkilahdessa, kummallista...

Sade ei lakannut sitten seuraavanakaan päivänä, vaikka säätiedotus oli näin lupaillut. Kaiken kaikkiaan kesän säätiedotukset ovat olleet aivan lievästi pielessä... Jos rankkasade olisi ollut tiedossa lähtiessäni, olisin varmasti siirtänyt Putkilahtilomaa myöhemmäksi. Mutta nyt sitten mökkeiltiin sadekelillä, mikä sekään ei tietysti ole mikään ongelma.

Sadesäällä on hyvä harrastaa kulttuuria. Kävimme Korpilahden Vanhassa Pappilassa taidenäyttelyssä - olipa siellä huimia susiveistoksia! Kävimme myös Kaislassa katsomassa taidenäyttelyn ja ostimme myymälästä Leila Iivosen kutomia kauniita räsymattoja.

Kolmantena mökkipäivänä alkoi jo aurinkokin näyttäytyä. Ajoimme Villa Cawénin katsomaan sikäläistä taidetta. Oittilan hiekkatie oli todella kärsinyt sateesta, suurimmat kuopat olivat ainakin viisitoista senttiä syviä - jollei enemmän! Mäissä oli syviä uomia, joista sadevesi oli valunut. Ajoin välillä vasemmalla kaistalla, kun yritin etsiä vähiten kuoppaista reittiä. Kävimme sieltä tullessamme Vaarulla pienellä kävelyllä - varpaat kastuivat ja siskolta kuulemma myös polvet.

Haimme mökille tuoretta juomavettä Koskisilta ja saimme siinä sivussa myös hyvät kahvit. Vähän nauratti, kun Kirsti sanoo tavatessaan meidät kaksi viisikymmentävuotiasta naisihmistä: ’Kas, tytöt ovat täällä’ : Ihailimme Kirstin uusia posliinimaalauksia ja keskustelimme taidenäyttelyistä. Itselläni on näyttely tänä kesänä Lapissa Suvannon museokylässä Pelkosenniemellä (pari vuotta sittenhän tauluja oli esillä Putkilahden koululla). Ensin siis näyttely 250 kilometriä kotoa, sitten tuhat kilometriä. Jos tämä suunta jatkuu, seuraava taidenäyttelyni on varmaan Grönlannissa.

Mökille palattuamme kävimme vielä kävelyllä lähimaastossa. Keräämme Sirpa-siskon kanssa mielellämme kukkia ja kasveja ympärillä levittäytyviltä niityiltä, nyt keräsimme kanervia kuivattavaksi. Tapasimme matkalla myös yhden kyykäärmeen!

Kassinsaari/Helsinki
Heli Salmi
30.7.2004

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 8/elokuu 2004.]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke