www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Joulu Espanjassa

Perheemme vietti joulun Espanjan Torreviejassa vuonna 1990. Olimme hankkineet sieltä loma-asunnon yhdessä Taunon veljen perheen kanssa. Espanjalainen joulu ei ollut meille tuttu ennestään, joten seurasimme mielenkiinnolla kaikkea. Joulun tulo näkyi kyllä katukuvassa. Pääkatujen ylle oli ripustettu jouluvaloja, samanlaisia kuin meillä Suomessa, ja ne paloivat joka ilta. Joissakin kaupoissa oli koristeltuja joulupuita. Ne olivat mäntyjä tai sypressejä. Joulun odotus tuntui olevan paljon maltillisempaa kuin Suomessa. Meillä kaikkialla kuuluva joulumusiikki puuttui kaupoista tyystin eikä kauppojen somistus ollut niin pursuvan jouluista.

Jouluaattona päivällä menimme keskikaupungin uimarannalle Playa del Curalle uimaan. Olihan sekin koettava! Meidän lisäksemme sinne saapui vain yksi norjalainen perhe, jolla oli tyttöjemme ikäluokkaa oleva poika. Lapset pelasivat ”aaltopalloa” vesirajassa ja me muut otimme aurinkoa. Lähitienoiden baarien henkilökunta kävi tuon tuostakin uimarannan tiilimuurin luona katsomassa, olemmeko jo paleltuneet! Heidän mielestään oli aivan uskomatonta, että joku saattoi olla rannassa, kun lämmintä ei ollut kuin parikymmentä astetta eikä merivesikään ollut sen lämpimämpää.

Kaupat olivat aattona auki tavalliseen tapaan, mutta lähes kaikissa ravintoloissa oli yksityistilaisuus. Ne olivat ulkomaalaisten lomanviettäjien jouluaterioita varten. Kun illalla lähdimme keskikaupungille, kaupunki oli normaalia hiljaisempi. Joulupäivänä kaupunki eli varsin tavanomaisesti, mutta sunnuntaiaikataulun mukaan. Tuntui siltä, ettei joulu ollut erityisen suuri juhla. Eikä se espanjalaisille olekaan. Pääsiäinen on siellä vuoden tärkein juhla. Joulua toki vietetään perheen ja suvun piirissä erityisesti hyvän syömisen merkeissä (niin kuin kaikkina muinakin juhlapäivinä), mutta lasten kannalta loppiainen on paljon tärkeämpi, sillä he saavat silloin joululahjansa. Niitä ei suinkaan tuo Joulupukki vaan kolme itämaan kuningasta, Gaspar, Melchior ja Balthasar. He ovat nimenomaan kuninkaita, eivät ”tietäjiä”.

Espanjalaisessa joulupöydässä ei ole kinkkua. Jouluna herkutellaan äyriäisillä eli syödään kalliita langostino-rapuja ja suuria gambas-katkarapuja. Liharuokana on perinteisesti liharulla, jossa on sisällä mureketaikinan tapaista massaa ja kokonaisia keitettyjä kananmunia ja pinnassa kalkkunan tai kananlihasta kierretty kuori. Hedelmiä ja leivonnaisia tarjotaan myös runsain mitoin. Valencian alueen erityinen jouluherkku on ”turron”. Se on makeinen, joka on tehty manteleista, sokerista, jauhoista ja hunajasta.

Joka kodissa on joulukoriste, jota kutsutaan nimellä ”jouluseimi”, vaikka siihen kuuluu toki paljon muutakin kuin itse seimi.

Jouluseimeen voidaan koota kaikki, mitä muistamme joulukertomuksesta: Jeesus-lapsi vanhempineen, enkeleitä, paimenia, lampaat kedolla, majatalo ja muita rakennuksia.

Jouluseimen koristeisiin hankintaan jokin lisäys joka vuosi ja seimet kulkevat perintönä suvussa.

Torreviejan kaupungilla, joka on ollut kaupunki vuodesta 1803, on oma ”jouluseimensä”.

Kokonaisuus on vuosien saatossa kertynyt jo niin suureksi, että se täyttää huomattavan osan Kirkonaukion puistosta, johon se pystytetään kahta viikkoa ennen joulua. Se on paikallaan loppiaiseen saakka.

Annikki ja Tauno Rantalainen

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 12/joulukuu 2005]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke