www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Kurkistus maalle

Simolan villisikatilalla järjestettiin lankalauantaina 15. huhtikuuta 2006 Kurkistus maalle -tapahtuma. Yleisö pääsi tutustumaan villisikojen elämään aidan molemmin puolin, useimmat tyytyivät ihailemaan kauempaa, mutta uskaltautuipa muutama aitauksen sisälle tervehtimään sikoja lähempää. Ihmisten kysymyksiin vastaili tarhan sisällä istunut nuori isäntä Jafet Simola, joka kertoi tilan vähän alle kahdensadan röhkijän elämästä sekä huolehti rapsuttajien turvallisuudesta.

Villisikatilan nuori isäntä Jafet osaa ilmeisesti sikojen kieltä, kun hän osaa rauhoittaa nämä ajoittain villisti liikkuvat eläimet kuvausta ja rapsuttelua varten aivan paikoilleen aidan viereen.

Viereisessä kodassa tarjottiin maisteltavaksi villisikanakkeja sekä näppiluita. Pääsiäinen oli vahvasti läsnä, kodasta löytyi noita-akka, pajunoksia kissoineen, luutia ja muita pääsiäisaiheisia esineitä. Yhteen nurkkaan oli järjestetty pääsiäismunien koristelupiste ja seinätauluihin oli kirjattu suomalaisia pääsiäisperinteitä.

Simolan villisikatilan hieman salaperäisen näköisessä kodassa tarjoiltiin vieraille talon omia tuotteita; villisikanakkeja ja näppiluita.

Putkilahtelaisesta lankalauantaiyön kellonsoittoperinteestä kerrottiin seuraavaa: ”Puolen yön jälkeen hiippaillaan talojen nurkilla, ’etsitään’ josko on ansoja, sitten mennään makuuhuoneen ikkunan alle ja mahdollisimman kovaäänisesti soitetaan ’kelloja’ ja metelöidään, jotta talonväki saadaan hereille.” Talonväki saattoi pilata kellonsoittajien aikeet virittämällä pihalle ansoja, vastakellonsoitolla tai kirkkailla valoilla.

Tapahtuman ilmapiirissä oli myös reilu ripaus kansainvälisyyttä, sillä vieraita oli paikalla mm. Espanjasta ja jopa niinkin kaukaa kuin Brasiliasta saakka.

Maalle kurkistaminen kiinnosti ihmisiä selvästi; yhden auton lähtiessä tuli toinen tilalle, ja vilskettä riitti. Tapahtumaa kehuttiin oikein hyväksi, ja mikäs oli ollessa kun aurinkokin lämmitti mukavasti.

teksti ja kuvat Silja Ojanen

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 5/toukokuu 2006]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke