www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Tero Alanko ihmettelee Kenian halpoja ruusuja

Laskiaismäessä Mustalahdessa satelee lunta, kun tapaamme Alangon Teron kanssa kylälehden haastattelun merkeissä. Pian toteamme, että olemme tulleet kylälle vakituisiksi asukeiksi samana vuonna, 2002. Itselläni oli tosin vuokra-asunto aiemmin terveystalolla, mutta työt veivät sitten muualle. 2002 Tero osti lähes uuden talon Päijänteen rannalta Pilkasenniemestä, liki Aholaa.

Tero on Jyväskylästä lähtöisin, ja asunut jyväs-seudulla koko elämänsä

Koulusta päästyään hän hakeutui puutarhuri-harjoitteluun kaupunkiseurakunnalle, jotta pääsisi sen jälkeen puutarhurikouluun opiskelemaan alaa. Tämä oli tuolloin sisäänpääsyn edellytys. Valmistuttuaan puutarhuriksi hän on pyörittänyt omaa yritystä siitä lähtien; heidän suvussaan yrittäjyys on siirtynyt verenperintönä.

Kukka-alan nykytilanteesta riittää puhuttavaa, myös Teron omista kokemuksista yritysuran varrelta on mielenkiintoista kuulla ja muistella menneitä aikoja. Kuinka 1980-luvulla teetettiin isoja viheristutuksia sekä ulos että sisätiloihin eri puolille Suomea. Kukkia käytiin hoitamassa ympäri Keski-Suomea niin pienissä maaseututaajamissa kuin Jyväskyän suuryrityksissä. Laitettiinpa kerran uuden traktorimalliston julkistuksen yhteydessä tuhansien orvokkien penkki Valmetin Suolahden tehtaalle. Penkkiin muodostui orvokeista kaikkien pohjoismaiden liput. Samoihin aikoihin toteutettiin myös esim. Levin kylpylähotellin vihersisustustyöt.

Vuosien varrella ympärivuotinen kotimainen kukkatuotanto on vähentynyt ja tuontikukkien osuus Keski-Euroopasta on kasvanut. Uusina maina leikkokukkia tuodaan esim. Afrikasta Keniasta ja Etioopiasta sekä Väli-Amerikasta Equadorista, Columbiasta ja Panamasta. Kyllä globaali maailmantalous on Putkilahdesta tarkasteltuna ihmeellistä? Keniassa tuotettu ruusu matkaa Euroopan tukkureille lentorahtina ja sieltä tänne pohjolan perukoille rekkakuljetuksena. Halvimmmillaan kesäaikaan 30 senttiä maksavan lyhyen ruusun hinnasta rahdin osuus on 10 senttiä Hollannista tänne. Paljonkohan afrikkalainen puutarhuri siitä saanee? Tosiasia on, että suuret keskusliikkeet päivittäistavarakauppojen kautta hallitsevat kukka-alaa. Kukkakaupat menestyvät hyvällä palvelulla, sidontataidolla ja laadukkaalla erikoisvalikoimalla.

Kukkatukku Tero Alangon markkinaraoksi on muodostunut joustava ja nopea kukkien ja tarvikkeiden toimitus. Kasvit hankimme suoraan Euroopan tukkureilta, ilman välikäsiä sekä suoraan kotimaisilta puutarhoilta. Asiakkaina ovat kukkakaupat ja hautaustoimistot sekä päivittäistavaraliikkeet. Kuluneen kymmenen vuoden aikana on oman kylän väki tilannut lukuisia onnittelukimppuja ja hautavihkoja. Hautavihkojen lisäksi kauttamme saa myös kotimaiset hautakivet. Tukkukauppaa käymme kotoa käsin, joten kalliita toimitiloja ei tarvita. Aikamme lumisateessa turistuamme Tero lähtee kotiin, käymässä ollut tytär on vietävä linja-autolle. Terveydenhoitoalalla erikoistumisopintoja suorittava Saija valmistuu keväällä sairaanhoitajaksi. Puutarhurin kierrokset kukkia pullollaan olevalla autolla puolestaan jatkuvat, ja kotiin palataan akkuja lataamaan suuren järven maiseman ääreen.

Teksti ja kuva Timo Suominen

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 3/maaliskuu 2013]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke