www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Valokuva kertoo suvun tarinoita


Tämä valokuva on otettu vuonna 1930 Virtasalmen rannalla kauppias Juho Hovisen saunan edustalla.

Kuva oli pitkään arvoituksellinen, koska tunnistin vain osan henkilöistä.

Vasemmassa laidassa soittelee huuliharppua Solmu Hovinen, Hovisten ainoa poika.

Solmu Hovisen ottamat valokuvat ja päiväkirjat ovat hienolla tavalla tallentaneet Putkilahden kylän ihmisiä ja elämää.

20-vuotias Solmu kaatui jatkosodan etenemisvaiheen aikana 1941 kolmen pojan porukassa venäläisen tykistökranaatin täysosumaan.

Valkotukkainen kauppias Juho ja hänen liinapäinen rouvansa Emmi istuvat vieretysten kuvan keskellä. Juho oli syntynyt nykyisen Jyväskylän yliopiston paikalla sijainneessa Syrjälän talossa, jonne hänen isänsä Juho Hovilainen oli mennyt ensin vävyksi, sitten isännäksi. Sitä ennen Hovilainen oli myynyt perimänsä Hovilan talon nuoremmalle veljelleen. Hovilan talo pihapiireineen, aittoineen ja kellareineen on suojelukohde ja on edelleen olemassa Jyväskylässä. Putkilahteen kauppias Juho Hovinen tuli ensin Luhangan ja Putkilahden osuuskaupan hoitajaksi, kunnes 1925 perusti oman kauppaliikkeen Virtasalmen sillan korvaan.

Juhon puoliso Emmi, o.s. Puntila on kotoisin Hauholta. Emmi oli koulutukseltaan puutarhuri. Hän toimi pitkään maatalousyhdistyksissä puutarhaneuvojana. Emmi kirjoitteli lehtiin, veti tutustumiskäyntejä huomattaviin puutarhoihin ja oli mukana puutarha-alan järjestötoiminnassa. Hän oli myös aikansa julkkiskokki, joka kiersi ympäri Etelä-Suomea pitämässä suosittuja ruokakursseja.

Emmin äidin, Matilda Wuolijoen veli oli valtiopäivämies Juho Robert Wuolijoki. Juhon pojat, Wäinö ja Sulo olivat Emmin serkkuja. Wäinö oli diplomaatti, Sulo oli sosialisti ja naimisissa Hella Wuolijoen kanssa. Hella kirjoitti Bertolt Brechtin kanssa näytelmän ”Herra Puntila ja hänen renkinsä Matti”. Herra Puntila oli selvin päin sietämätön ja ilkeä, mutta juovuksissa mitä sydämellisin ihminen. Herra Puntilan esikuva oli Matildan ensimmäisestä avioliitosta syntynyt Emmi Puntilan velipuoli Roope Junnila. Äitini Helvi joutui sotaan lottakomennukselle. Palatessaan hän oli raskaana ja meni naimisiin komean viestikersantin, Lauri Itärannan kanssa. Lapsia ehti syntyä neljä, ennen kuin Itäranta lähti lopullisesti. Hän oli ammatiltaan näyttämöohjaaja, eikä töitä löytynyt mistään läheltä. Suurin syy lähtöön oli huikenteleva elämäntyyli, jossa perheelle ja lapsille ei ollut tilaa. Helvi kasvatti lapsensa yksinhuoltajana.

Liinapäisen Emmin vieressä istuu Fanny Johnson, Hovisten vakituinen kesävieras. Fannyn edessä istuu hänen tyttärensä, joka myös on nimeltään Fanny. Hän on naimisissa kuvan ottajan, Arvo Heinosen kanssa.

Kuvan oikeassa reunassa on Lydia Hovinen, kauppias Juho Hovisen sisar. Lydia on ollut Fanny Johnsonin ja Heinosten kotiapulainen yli 30 vuotta.

Talon tytär Lydia Hovinen meni nuorena tyttönä jyväskyläläisen kauppaneuvos Julius Johsonin pojan Allanin ja hänen vaimonsa Fannyn kotiapulaiseksi vanhaan Kuokkalan taloon. Vuonna 1900, Allanin kuoleman jälkeen, Fanny Johnson siirtyi lapsineen Helsinkiin ja Lydia muutti mukana. Lomillaan Lydia kiersi sukulaistaloissa Jyväskylän liepeillä. Hän oli yhteydenpitäjä suvun eri haarojen välillä. Lydia ryhtyi kesäisin järjestämään myös isäntäperhettään täysihoitoon sukulaistaloihin.

Valokuvan tuntemattomia olivat vasemmalla tupakka suussa seisova mies, Helvin edessä istuva pikkutyttö, oikeassa reunassa nojaileva nuori mies ja hänen edessään istuva nainen.

Valokuvan arvoitus ratkesi aivan yllättäen.

Sukututkimusta harrastava pikkuserkkuni Martta Rantanen näki tutkimusmatkallaan sattumalta saman valokuvan.

Kuvan etualalla istuva pieni tyttö on Jyväskylässä asuva 90-vuotias Salme Jääskeläinen. Hän on kuvan ainoa vielä elossa oleva henkilö. Tupakka suussa on hänen isänsä, Juho Hovisen serkku Matti Jääskeläinen. Salmen vanhempi veli Aimo on kuvan oikeassa reunassa ja äiti Saima Jääskeläinen istuu Aimon edessä.

Salme kertoi, että he ajelivat parina kesänä moottoriveneellä kotitalostaan Oravasaaren Turasta pitkin Päijännettä Juho -serkkua tapaamaan Putkilahteen.

Kuvan ottamisen jälkeen tupakka suussa seisova Matti Jääskeläinen eli vain vajaat pari vuotta. Hän oli vuonna 1932 kevättalvella saapunut Jyväskylän Suojeluskuntatalolle kokoukseen, jossa pohdittiin, pitäisikö Jyväskylän miesten osallistua Mäntsälän kapinaan. Matti nousi puhujakorokkeelle ja vaati painokkaasti miehiä luopumaan kapinasta laillista esivaltaa vastaan. Tämän sanottuaan hän putosi korokkeelta ja kuoli. Tapaus oli traaginen, mutta silti jotkut irvileuat veistelivät, että Matti se ei vastaväitteitä halunnut kuulla.

Vanhaan valokuvaan sisältyy aina monta elämää.

TEKSTI: TAPANI ITÄRANTA
KUVA: TAPANI ITÄRANNAN ARKISTOT

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 7/heinäkuu 2013]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke