www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Koulupuiston kehittämishanke II

Koulupuiston kehittämishanke II
Hankkeen nimi: Lämpöhanke ja ulkorakennuksen perusparantaminen
Toteutusaika:1.1.2010 – 31.12.2012

Koulupuiston toisen kehittämishankeen suunnittelu kesti useamman vuoden ja suunnitelmaa sorvattiin kyläseuran johtokunnassa moneen kertaan. Lopullinen suunnitelma hyväksyttiin ja sille myönnettiin rahoitus Keski-Suomen ELY-keskuksessa 31.5. 2010. Tämä hanke saatiin onnellisesti suunnitelman mukaan toteutetuksi töiden osalta jo viime vuoden loppuun mennessä ja kirjanpidon ja avustusten osalta tämän vuoden alkupuoliskon aikana.

Lämpöhanke Yläkoulun lämmitykseen käytettiin 1970-luvulla asennettua keskuslämmityskattilaa, jossa energian lähteenä oli öljy. Laitteisto toimi tyydyttävästi, mutta se oli jo vanha ja toimi huonolla hyötysuhteella.

Hankesuunnitelman mukaisesti öljykattila korvattiin uudella öljykattilalla Jäspi Eco Lux 30, jonka hyötysuhde on huomattavasti parempi kuin vanhassa kattilassa oli

Lisäksi vanhaan tiilisavupiippuun asennettiin ruostumaton terässisäpiippu. Yläkoulun lämmitystä tehostettiin myös asentamalla kahteen luokkahuoneeseen ilmalämpöpumput. Näillä toimenpiteillä lämmitysöljyn kulutus olennaisesti vähenee ja muutaman vuoden kuluessa lämmityslaitteisiin sijoitetut rahat saadaan takaisin alentuneen öljylaskun muodossa. Ilmalämpöpumpuista on lisäksi se hyöty, että kesäaikaan yläkoulun juhlatiloja voidaan viilentää.

Ulkorakennuksen perusparantaminen Ulkorakennus on rakennettu 1930-luvulla ja sitä käytetään nykyisin polttopuiden ja muiden käyttötavaroiden kylmänä varastona. Pääosiltaan rakennus oli hyväkuntoinen, mutta ovien ja ulkoseinien puurakenteet olivat paikoitellen lahovikaisia ja korjauksen tarpeessa.

Nämä puutteet on nyt korjattu ja ulkoseinät ja ovet on uudelleen maalattu alkuperäisillä väreillä.

Rakennuksen sisällä oli osittain jo sortunut tiilirakenteinen eläinsuoja parille lehmälle ja sialle. Kaikki eläinsuojan rakenteet purettiin ja niiden tila vapautui varastokäyttöön.

Hankkeen talous Hankesuunnitelman mukaan rahaa kaikkiin laite-, palvelu- ja työkustannuksiin varattiin rahaa noin 22000 euroa. Puolet tästä summasta varattiin lämpöhankkeen kustannuksiin ja toinen puoli ulkorakennuksen perusparannukseen. Kustannuslaskelmat oli sopivasti tehty ja hankkeen lopulliset kustannukset olivat yhteensä noin 21000 euroa. Avustuksia saatiin yhteensä noin 6800 euroa.

Koulupuiston kehittämishanke lll? Koulupuiston puurakenteiset rakennukset ovat noin sadan vuoden ikäisiä, joten jossain muodossa kunnossapitohankkeille tulee, tai ainakin pitäisi tulla, jatkoa jo lähitulevaisuudessa. Sinisen koulun ulkomaalaus kaipaa jo ehostusta. Saman rakennuksen kaksi luokkahuonetta palvelee nyt varastotiloina, mutta toiveena on jo pitkään ollut, että nämä tilat laitetaan paremmin kyläseuratoimintaa palvelevaan kuntoon.

VALTO KOSKINEN
PUTKILAHDEN KYLÄSEURA RY

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 8/elokuu 2013]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke